Узбекистан

УЗБЕКИСТАН – Незабравимо пътешествие до сърцето на Великия път на коприната! ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!
Транспорт:
Самолет
Продължителност
9 дни / 7 нощувки
Маршрут:
СОФИЯ – ИСТАНБУЛ - ТАШКЕНТ – УРГЕНЧ – ХИВА – БУХАРА – САМАРКАНД – ШАХРИСАБЗ – САМАРКАНД- ТАШКЕНТ – ИСТАНБУЛ - СОФИЯ
Дати на отпътуване:
28.09.2021 г.
Цена от
3085лв.
Изпрати запитване
ПРОГРАМА
ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

9 дни / 7 нощувки / 7 закуски /7 вечери

1 ден София – Истанбул - Ташкент
В 09.55 ч. полет на Turkish Airlines за Ташкент през Истанбул. Кацане в Истанбул в 11.25 ч. Излитане в 18.40 ч. за Ташкент.

2 ден Ташкент
Кацане в Ташкент в 00.55 ч. Трансфер и настаняване в хотел. Нощувка. Закуска и време за почивка. В ранния следобед среща с местния екскурзовод и начало на полудневна обиколка на Ташкент - столицата на Узбекистан. Един от най – големите и бързо развиващи се градове в Централна Азия, впечатлява със своя добре запазен исторически център, в който са съхранени безценни паметници на културата, поместени сред безкраен лабиринт от тесни и криволичещи улички. Обиколката предвижда посещение на комплекса Казрет имам, в чиято библиотека се намира прочутият коран на халифа Утман, считан за едно от най - старите копия на Корана. Посещението на религиозния комплекс предвижда и разглеждане на петъчната джамия, медресето на Барак Кан, мавзолея на суфи поета Абу Бакр Кафал, както и Ислямския институт „Имам ал Букхари“. След кратка разходка с метрото на Ташкент, групата ще посети площада на Амир Темур, площада на Независимостта, както и Музея за приложни изкуства. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

3 ден Ташкент – Ургенч – Хива
Закуска. Ранен трансфер до летището и полет до Ургенч /времетраене 1.40 мин/. Посрещане и трансфер до хотел в намиращия се на 30 км гр. Хива. Кратко време за почивка и посещение на вписания в листата на ЮНЕСКО комплекс Ичан Кала. Това е първият обект в Узбекистан под егидата на Юнеско. Комплексът впечатлява с 10-метровата си крепостна стена, датираща от XVII в., с голямото разнообразие от религиозни и светски сгради, намиращи се зад крепостните стени, датиращи от XII – XVII в. Специален интерес представлява превърналото се в символ на града минаре Калта Минор, което, макар и недовършено, със своите 29 м е една от най - впечатляващите сгради в комплекса. Разходката предвижда и разглеждане на медресето на Амин Кан, мавзолея на Пахлаван Махмуд, минарето на Ислам ходжа и др. Свободно време, връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

4 ден Хива - Бухара
Закуска. Отпътуване за Бухара /разст.480 км/. Пътят между Хива и Бухара прекосява пустинята Къзълкум и следва маршрутът на керваните отъпкали „Пътят на коприната“. Предвиждат се спирки за снимки в пустинята и на бреговете на величествената р. Амударя. Пристигане в Бухара в късния следобед. Градът е един от най - старите и значими градове на територията на Узбекистан. През своята 2500-годишна история той израства до статута на важен търговски и занаятчийски център по Пътя на коприната. Бухара е и важно религиозно средище, посещавано от хиляди последователи на суфизма, които идват на поклонение пред родното място на Бахауддин Накшбанди - създател на една от най – големите суфистки секти. Заради своето богато културно историческо наследство, старата част на града е вписана в листата на ЮНЕСКО. Настаняване в хотел и свободно време. Вечеря. Нощувка.

5 ден Бухара
Закуска. Начало на пешеходна обиколка из старата част на града. Древният град прилича на съвършен оазис в пустинята, осеян с тесни, лъкатушещи улички и порутени исторически монументи, осеяни с щъркелови гнезда. В сърцето на стария град е Лиаб-и-Хауз – освежаващ басейн с вода под сянката на черници, заобиколен с чайни с дивани със сложни дърворезби. Днес езерото се намира в центъра на важен архитектурен ансамбъл, включващ и сградата на най – голямото медресе в града. Обиколката предвижда и посещение на най - старата джамия, както и на внушителната крепост Арк, която в продължение на векове е била средище на административната власт в града. Разглеждане на Клалян минар – един от символите на града, както и на мавзолея Чашма Аюб – Изворът на Йов, свързан с интересна легенда. Привечер свободно време. Връщане в хотела. Вечеря. Фолклорно представление с традиционни танци в медресето Нодир Девон-Беги. Нощувка.

6 ден Бухара - Самарканд
Закуска. Отпътуване за Самарканд. Основан още през VIII в. пр. н.е., това е един от най – древните градове. Той преживява своя Златен век през епохата на Тамерлан, когато културата и изкуствата процъфтяват, и са построени редица от най – значимите сгради в града. Пристигане и настаняване в хотел. Начало на обиколката на Самарканд, която включва обсерваторията на Улуг Бег, построена през 1420 г., и считана за една от най – съвършените в арабския свят, гробищния комплекс Шахи Зинда, състоящ се от гробниците на редица приближени до тимуридската династия особи. Тези обекти впечатляват с изящните си декорации от теракота и майолика, които са сред върховите постижения на персийското декоративно изкуство в Средна Азия. Вечеря. Нощувка.

7 ден Самарканд
Закуска. Самарканд е една от най – романтичните спирки по Пътя на коприната. Неговата архитектура го е направила забележително творение на средновековната цивилизация. Градът се наслаждава на златна слънчева светлина, която кара всичко да блести – от мозайките на гробниците и ослепителните лазурносини керемиди на куполите до златните и сребърни лъчи, които се промушват през шаловете на жените. Обиколката на Самарканд (UNESCO) продължава с впечатляващия Пясъчен площад, заобиколен от грандиозните фасади на три медресета, джамията Биби Ханум, посветена на първата жена на Тамерлан. Не по - малко впечатляваща, а и с огромна историческа стойност, е гробницата Гур Амир, в която са положени останките на великия пълководец Тамерлан, Централния базар. Посещение на фабрика за хартия в селището Кони Гил, възраждаща древна традиция, базирана на старите Самаркандски технологии. Вечеря. Нощувка.

8 ден Самарканд – Шахрисабз – Самарканд - Ташкент
Закуска. Отпътуване за Шахрисабз с коли тип седан. Пътят минава през живописен планински проход Тахтакарача. Пристигане в Шахрисабз. Програмата предвижда посещение на Мавзолея, построен от Тимур, в памет на най - големия му син Джагонхир, посещение на джамията Хазрет Имам и джамията Кук Гумбаз. В късния следобед връщане в Самарканд и отпътуване за Ташкент на борда на високоскоростен влак /времетраене 2.10 мин/. Пристигане в столицата на Узбекистан, настаняване в хотел. Вечеря. Трансфер до летището.

9 ден Ташкент – Истанбул – София
В 02.35 ч. полет на Тurkish Airways за Истанбул. Кацане в Истанбул в 05.50 ч. Полет за София в 07.50 ч. Кацане в 09.05 ч.
Дата Възрастен в двойна стая
28.09.2021 3085 лв.

Пакетната цена включва:
 • самолетен билет на Turkish Airlines София – Ташкент - София с включени летищни такси и чекиран багаж до 23 кг,
 • самолетен билет с летищни такси за вътрешен полет Ташкент – Ургенч
 • билет за високоскоростен влак Самарканд – Ташкент
 • 7 нощувки в хотели 4****, от които 2 – в Ташкент, 1 – в Хива, 2 – в Бухара, 2 – в Самарканд
 • 7 закуски, 7 вечери с чай, кафе, минерална вода и безалкохолни напитки
 • фолклорно представление с традиционни танци в медресето Нодир Девон-Беги в Бухара
 • местен екскурзовод на английски или руски език с превод от водача на групата
 • туристическа програма
 • екскурзия до Шахрисабз с коли тип седан
 • входни такси за музейните обекти и мавзолеи, посочени в програмата
 • всички трансфери по програмата
 • водач-преводач от агенцията по време на цялото пътуване
 • 1 бутилка минерална вода на ден в автобуса.

Забележка:
 • Цените са калкулирани при курс 1 USD = 1.70 лв. При промяна в курса, пакетната цена ще бъде преизчислена.
 • В пакетната цена се включени летищни такси за международния полет на стойност 265 EUR към дата 03.11.2020 г. При издаването на билетите, в случай на промяна, пакетната цена ще бъде актуализирана.

Пакетната цена не включва:
 • бакшиши за местни екскурзоводи и шофьори - 35 EUR /заплащат се основния пакет/
 • лични разходи
 • PCR тест при излизане или влизане в България и Узбекистан в зависимост от актуалните изисквания към момента на пътуване.

Доплащане за:
 • единична стая – 435 лв.
 • медицинска застраховка с покритие 15 000 EUR – 14.00 лв., за лица над 65 г. – 28.00 лв., над 75 г. – 42.00 лв.
 • при недостигнат мин.брой от 15 туристи и при записани не по – малко от 12 тур. – 45 EUR

Примерни хотели, предвидени по програмата:
 • Rakat Hotel или подобен в Ташкент
 • hotel Asia Khiva или подобен в Хива
 • hotel Malika Bukhara или подобен в Бухара
 • Grand Samarkand или подобен в Самарканд

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията:
 • 15 туристи

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи:
 • 20 дни преди началната дата

Необходими документи:
 • международен паспорт с 6-месечна валидност към крайната дата на пътуването.
 • Няма визови, санитарни и медицински изисквания за пътуване до Узбекистан. *Екскурзията не е подходяща за туристи с намалена и ограничена подвижност, поради пешеходните обиколки на предвидените обекти и градове по маршрута.

Начин на плащане:
 • депозит - 100 лв.
 • доплащане – до 50 дни преди отпътуване.
 • Записване без риск и с минимален депозит! Пътуването може да се анулира без неустойка до 50 дни преди датата на отпътуване!
 • Забележка: Пътуващите, които имат издаден ваучер за анулирано пътуване поради разпространението на Ковид19, сключват договор с 0 лв. /нула лв./ депозит, като използват частично или на 100% стойността му при окончателното плащане.

Застраховка „Отмяна от пътуване“ /препоръчваме/:
 • предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Използвани транспортни средства по програмата:
 • самолет
 • автобус
 • високоскоростен влак