Информация за Ковид 19


Уважаеми туристи,

Бихме желали да Ви уведомим, че според последната заповед на здравния министър на Република България, която влиза в сила от 01.12.2021 г. и засяга всички влизащи  в България, от държави поставени в червена зона, условията всъщност се облекчават!

Ето ги условията за влизане в България от страни в червена зона важащи от 01.12.2021 г. нататък:

за ВАКСИНИРАНИ - при влизане в България от страни в червена зона не се изисква нищо! Влизат в България свободно и не се изискват никакви допълнителни тестове!

за НЕВАКСИНИРАНИ - при влизането в България от страни в червена зона се изисква да предоставят PCR тест направен до 72 часа преди влизане в България! Изискването за допълнителен тест в България ОТПАДА и вече не се изисква!

за ПРЕБОЛЕДУВАЛИ (14 до 180 дни) - при влизане в България от страни в червена зона не се изисква нищо! Влизат в България свободно и не се изискват никакви допълнителни тестове!

 

 

ТУРЦИЯ

 

Считано от месец Май 2022 при влизане на територията на Република Турция по сухопътни,морски, въздушни или железопътни ГКПП

няма да се изисква никакъв документ свързан с COVID-19.
Италия

Oт 01.04.2022 г. отпада задължителното представяне на сертификат за ваксинация или преболедуване при настаняване в хотелите. Неваксинирани туристи могат да пътуват до Италия, като за влизане в страната и при настаняване в хотел трябва да представят негативен резултат от PCR (направен до 72 часа предварително) или антигенен тест (направен до 48 часа предварително). Очаква се официално отпадане и на изискването за това, само ваксинирани или преболедували туристи да бъдат допускани в музеите.

Остава изискването за попълване на декларация за QR код преди заминаване.

 

Испания

Няма промени в условията за влизане и престоя в страната. Достатъчно е туристите да разполагат със сертификат за ваксинация, със сертификат за преболедуване или ако са неваксинирани, да направят PCR (до 48 часа преди влизане в Испания) или антигенен тест (до 24 часа преди влизане в Испания). Не се изискват тестове за неваксинирани туристи при настаняване в хотелите, при посещение на музеи и ресторанти.

Остава изискването за попълване на декларация за QR код преди заминаване.

 

Малта

Влизането в страната е възможно само за ваксинирани туристи. С тест се допускат единствено деца между 5 и 11 г.

Остава изискването за попълване на декларация за QR код преди заминаване.

 

Чехия, Унгария, Швейцария и Великобритания


Отпадат всички изисквания във връзка с представяне на сертификат за ваксинация, сертификат за преболедуване, PCR или антигенен тест при влизане в страната и по време на престоя.

Не се изисква попълване на декларация за QR код преди заминаване.

 

Дания, Швеция, Норвегия

Отпадат всички изисквания във връзка с представяне на сертификат за ваксинация, сертификат за преболедуване, PCR или антигенен тест при влизане в страната и по време на престоя.

Не се изисква попълване на декларация за QR код преди заминаване.

 

Франция

За влизане в страната е необходимо да се представи сертификат за ваксинация, сертификат за преболедуване, PCR (до 48 часа преди влизане във Франция) или антигенен тест (до 24 часа преди влизане във Франция). Не се изискват тестове за неваксинирани туристи при настаняване в хотелите, при посещение на музеи и ресторанти.

Остава изискването за попълване на декларация за QR код преди заминаване.

 

Португалия

При влизане в страната е необходимо туристите да разполагат със сертификат за ваксинация, със сертификат за преболедуване или ако са неваксинирани, да направят PCR (до 72 часа преди влизане в Португалия) или антигенен тест (до 48 часа преди влизане в Португалия). Към момента няма нужда от тест за неваксинирани туристи при настаняване в хотелите, както и за посещение на музеи и ресторанти.

Остава изискването за попълване на декларация за QR код преди заминаване.

 

ГЪРЦИЯ

 

 От 01.05.2022 г. бяха премахнати всички изисквания във връзка с Covid 19 при влизане в Гърция! Влизането в Гърция вече е абсолютно СВОБОДНО! Същото се отнася и за прибирането към България!

 

ТУНИС

Oт 15.02.2022 в сила ще бъдат нови мерки за влизане в Тунис:

Отпада изискването за ваксинирани туристи, кито имат валиден сертификат за ваксинация, да предоставят и PCR тест преди влизане в африканската страна.

Неваксинирани туристи ще се допускат, ако предоставят негативен PCR тест (направен до 48 часа преди заминаване) или негативен бърз антигенен тест (направен до 24 часа преди датата на заминаване) без да се налага задължителна карантина.

Деца до 5.99 г. са освободени от всякакви изисквания за ваксинация или тестове.

Отпада задължителното попълване на "Health Declaration form".

Премахнат е комендантският час във всички области на Тунис.

 

ДУБАЙ

Няма промяна по отношение на Ковид мерките и Дубай продължава да бъде една от най-сигурните дестинации в света. Всички търговски, туристически и атракционни обекти работят, всички турове в Дубай се изпълняват нормално, маските са задължителни на всички обществени места (открити и закрити).  За влизане в страната се изисква негативен ПСР тест (към момента няма правило, че ваксинираните са освободени от ПСР)

Както знаете от този месец Абу Даби включи България в "зелен списък". Това означава, че Български граждани, могат да влизат в емирството без карантина, но задължително с ПСР тест, правен последните 48 часа в ОАЕ (не се признават тестове от други страни). Моля, да имате предвид, че този списък се обновява на всеки 14 дни и е трудно да се прогнозира, дали ще останем "зелени". На границата между емирствата има изграден туристически център, където всеки турист трябва да представи негативния тест и да си свали приложението Al Hosn, където тестът да бъде прикачен, и само тогава ще им се даде "зелена" светлина да влезнат в емирството. Нашите екскурзоводи и шофьори следват същата процедура.

 

ЕГИПЕТ

 

Пътниците, които пристигат в Египет, се допускат на територията на страната, при представянето на:

1)    Сертификат с негативен резултат от PCR изследване за COVID-19, направено в страната на отпътуване до 72 часа или антигенен тест до 24 часа преди времето на излитане на директния им полет до Египет

Сертификатът трябва да съдържа QR-код,  часа и датата на вземане на пробата, вида на теста (RT - PCR) и да бъде издаден от оторизирана лаборатория. Сертификатите се приемат на арабски или английски език, като документа следва да бъде представен в оригинал на хартия (копие на документа не се приема).

2)    Считано от 24.06.2021 г. пътниците, които представят сертификат за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19, с валиден QR-код, се освобождават от изискването за представяне на PCR тест при влизане в страната. За завършен ваксинационен курс се приема поставянето на съответен брой дози от дадена ваксина срещу COVID-19, одобрена от Световната здравна организация и след изтичането на 14-дневен период, считано от датата на поставяне на последната доза.

Пътниците, които пристигат на международните летища „Шарм Ел-Шейх“, „Таба“, „Хургада“ и „Марса Алам“ и не разполагат със сертификат за PCR изследване за COVID-19, могат да направят медицинското изследване при кацане на някое от изброените по-горе четири летища (тестовете се извършват от компетентните египетски власти срещу заплащане в размер на 30 щатски долара или еквивалентна сума в други валути).
Пътниците трябва да се самоизолират в хотела си до получаването на резултата от теста. Резултати от теста се очакват в рамките на 12-24 часа.

Децата под 6-годишна възраст са освободени от изискването за представяне на PCR тест при влизане в страната.

 

 МАЛДИВИ

 

Изискванията към пътуващите за Малдивите се публикуват на интернет-страницата на Министерството на имиграцията: HTTPS://IMMIGRATION.GOV.MV/TOURIST-VISA/
Всички пътуващи до и от Малдивите следва да представят, в рамките на 48 часа преди началото на пътуването, попълнена здравна декларация /електронен формуляр/: HTTPS://IMMIGRATION.GOV.MV/IMMIGRATION-INTRODUCES-ELECTRONIC-TRAVELLER-HEALTH-DECLARATION/ Тя следва да бъде изпратена по електронен път чрез следния сайт: HTTP://IMUGA.IMMIGRATION.GOV.MV В електронната декларация следва да се приложи /качи/ PCR-тест за COVID-19 с отрицателен резултат, направен не повече от 96 часа преди отпътуването за Малдивите, като се брои първото летище на отпътуване. Деца под една година са освободени от това изискване. Пристигащите в Малдивите туристи следва да представят допълнително и сертификат за пълна ваксинация с одобрена ваксина срещу COVID-19, като от ваксинирането им следва да са изминали 2 седмици. Изискването за ваксинация не е в сила за пътуващите за острови, покрили критериите на Министерството на здравеопазването на Малдивите за степен на ваксинация: HTTPS://COVID19.HEALTH.GOV.MV/EN/?C=0
Лица, които са имали контакт с предполагаем или потвърден случай на COVID-19 през последните 14 дни и/или лица, които имат температура или респираторни симптоми като кашлица, възпалено гърло, задух през последните 14 дни не трябва да пътуват до Малдивите.
Във връзка с новия вариант на COVID-19 Омикрон влизането е спряно за пътниците, пристигащи от Южна Африка, Ботсвана, Намибия, Зимбабве, Мозамбик, Лесото и Есватини.
Ограничението важи и за пътниците, които са били в тези страни през последните 14 дни и тези, които са минали транзитно повече от 12 часа през тези страни.

 

о.МАВРИЦИЙ

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

Напълно ваксинирани:

- Задължителна застраховка за COVID-19 (с изключение на граждани на Мавриций, притежатели на разрешения за продължително или постоянно пребиваване и работни разрешения за пребиваване);
- Негативен PCR-тест до 72 ч. преди отпътуването;
- Антигенни тестове за COVID-19 при пристигането (ден 0) и на петия ден от престоя.

Неваксинирани:

- Негативен PCR-тест до 72 ч. преди отпътуването;
- Задължителна застраховка за COVID-19 (с изключение на граждани на Мавриций, притежатели на разрешения за продължително или постоянно пребиваване и работни разрешения за пребиваване);
- Резервация за карантина в хотел, 14 дена;
- PCR-тестове при пристигането, на 7-мия и 14-тия ден.

За повече информация: HTTPS://MAURITIUSNOW.COM/