Информация за Ковид 19

ТУРЦИЯ

С решение на турското правителство, от 1 юни 2021 г., при преминаване през сухопътните, морски и летищни граници на Република Турция всички пътуващи, следва да представят:
✅ отрицателен PCR тест за SARS-Cov-2 не по-стар от 72 часа, или
✅ бърз антигенен тест не по-стар от 48 часа, или
✅ сертификат за ваксинация срещу COVID-19, ако са изминали не по-малко от 14 дни от завършване на ваксинацията, или
✅ официален документ, издаден от компетентна институция, че са преболедували COVID-19 в рамките на последните 6 месеца.

ГЪРЦИЯ

 

Условията за влизане на границата в Гърция остават същите както досега: ваксинация, положителен тест за изкаран Ковид 19 до 6 месеца, отрицателен бърз или писиар тест.

Атина, 12 септември /БТА/
От утре в Гърция неваксинираните лица срещу КОВИД-19 ще бъдат допускани във вътрешните помещения на кина, ресторанти и барове само срещу отрицателен тест за коронавирус, направен през последните 48 часа, съобщава в. "Катимерини". Правителството се надява, че с новите мерки, които влизат в сила в понеделник, ще овладее разпространението на коронавируса без да ограничава икономическата и социалната активност, посочва вестникът.
Фокусът на новите мерки е в дейностите на закрито, които ще работят нормално, като стадиони, киносалони и театри, но също и на работното място, в ресторантите, изложбените пространства, фитнесите и други. Правителството иска да осигури свобода на движение на хората, които са ваксинирани.

Предпазни маски трябва да бъдат носени на всички закрити и открити обществени места, където се събират хора

 

ИСПАНИЯ

Считано от 21.06.2021 г. България не е в списъка с рискови страни, чиито граждани подлежат на допълнителни изисквания при влизане в Испания. Това означава, че всички лица, пристигащи в Испания от България са освободени от изискването да представят каквито и да е диагностични тестове за КОВИД-19, както и сертификат за извършена ваксинация или преболедуване на вируса.

Продължава извършването на санитарен контрол на всички международни пътници, влизащи в страната – контрол на температурата и визуален контрол на общото състояние.

Остава задължително и попълването на Формуляра за санитарен контрол, публикуван на сайта на Министерство на здравеопазването на Испания на следния линк: https://spth.gob.es/ и получаването на QR код след попълването на същия.

 

ТУНИС

Нови условия за влизане в Тунис от 10 юли 2021 г., отнасящи се за организирани туристи пътуващи с чартърни полети:

Негативен PCR тест направен най-късно 72 часа преди пътуването.
✅ За деца под 12 г. не се изисква представяне на PCR тест.

 

ФРАНЦИЯ

 

  • Считано от 9 юни 2021 г., сряда, българските граждани ще бъдат допускани във Франция, ако предоставят негативен PCR тест или антигенен тест, направен до 72 часа преди отпътуването, или сертификат за завършена ваксинационна схема.
  • По информация на посолството ни в Париж за завършена ваксинационна схема се смята:
  • изминали две седмици след втората доза на ваксината на Pfizer, Moderna, AstraZeneca;
  • изминали четири седмици след ваксината с една доза – Johnson & Johnson;
  • изминали две седмици след поставена единствена доза на ваксина при лицата, които са преболедували Covid-19.
  • Промените в режима на влизане във Франция от България стават възможни, след като страната ни е включена сред държавите, определени като „зелена“ зона в зависимост от ситуацията с разпространението на коронавируса. Гражданите, които влизат във Франция от страни „зелена“ зона, не е необходимо да посочват мотиви за пътуването към или от Франция.

 

ЧЕХИЯ

 

Считано от понеделник, 23 август, Чешката република въвежда нови условия за пътуващите от България, съобщават от Министерството на външните работи.

По информация на посолството ни в Прага всички граждани, които пристигат от България в Чехия, следва да представят отрицателен PCR тест, направен най-много 72 часа преди пътуването. Изключение се допуска за преболедували или ваксинирани граждани, които могат да го докажат със съответния документ.

Пристигащите от България следва да попълнят предварително електронен формуляр на пътуващия и да го представят при поискване на граничния пункт. Формулярът може да бъде открит на следния интернет адрес: https://plf.uzis.cz/

При пътуване през Чешката република транзит с напускане на страната до 12 часа след влизането няма изискване за регистрация на пътника преди пътуването. Няма и изискване и за представяне на антигенен или PCR тест преди или след влизане в Чешката република.

Сред новите правила за пътуващите до страната е и изискване за самоизолация за гражданите, пристигащи от България, като между петия и четиринадесетия ден на пребиваване в Чешката република те следва отново да си направят PCR тест.

 

ДУБАЙ

Няма промяна по отношение на Ковид мерките и Дубай продължава да бъде една от най-сигурните дестинации в света. Всички търговски, туристически и атракционни обекти работят, всички турове в Дубай се изпълняват нормално, маските са задължителни на всички обществени места (открити и закрити).  За влизане в страната се изисква негативен ПСР тест (към момента няма правило, че ваксинираните са освободени от ПСР)

Както знаете от този месец Абу Даби включи България в "зелен списък". Това означава, че Български граждани, могат да влизат в емирството без карантина, но задължително с ПСР тест, правен последните 48 часа в ОАЕ (не се признават тестове от други страни). Моля, да имате предвид, че този списък се обновява на всеки 14 дни и е трудно да се прогнозира, дали ще останем "зелени". На границата между емирствата има изграден туристически център, където всеки турист трябва да представи негативния тест и да си свали приложението Al Hosn, където тестът да бъде прикачен, и само тогава ще им се даде "зелена" светлина да влезнат в емирството. Нашите екскурзоводи и шофьори следват същата процедура.